Logo

HRM Human Resources Management – Regiunea Sud Muntenia

„Aleron Training Center SRL” implementeaza
Proiectul „HRM Human Resources Management – Regiunea Sud Muntenia”. Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 - 2020.  
 Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana,
va invitam sa vizitati www.fonduri-ue.ro

Manual de bune practici in domeniul resurselor umane


Pentru a avea angajati de succes in companie trebuie mai intai sa ai o echipa de resurse umane extrem de eficienta.
Pentru ca departamentul de resurse umane sa prospere, este important ca o companie sa stie care dintre sarcinile resurselor umane sunt esentiale.

• Sarcinile departamentului de resurse umane

Un departament de resurse umane poate fi utilizat eficient in orice companie daca exista o strategie. La urma urmei, echipa de resurse umane se concentreaza pe cel mai mare si mai bun activ pe care il poate avea o companie – angajatii.
Daca o companie are un departament de resurse umane slab, este posibil ca angajatii sai sa esueze. Cand se intampla acest lucru, chiar si cele mai bune companii pot suferi cu usurinta.
Indiferent de tipul de industrie in care se afla compania ta, resursele umane chiar conteaza. Din acest motiv, este important sa iei eforturile departamentului de resurse umane destul de in serios. Acest departament este important atunci cand il privesti ca angajat sau ca manager.
Fiecare companie are propriile nevoi si un departament de resurse umane care este concentrat pe sarcinile potrivite va ajuta o companie sa raspunda mai rapid acestor nevoi.
Iata o lista de sarcini cheie pe care un departament de resurse umane ar trebui sa le adopte cu placere. Acest lucru ii va ajuta sa stapaneasca roluri eficiente si esentiale in orice companie.

• Planificarea si dezvoltarea resurselor umane

Primul pas pentru un departament de resurse umane este identificarea, dezvoltarea si executarea obiectiilor companiei. Ei trebuie sa descopere ce este necesar si cum pot satisface aceste nevoi. Astfel, persoanele din departamentul de resurse umane sunt parteneri in strategia generala a companiei. Munca lor este strans aliniata cu obiectivele companiei.
Liderii de resurse umane pot obtine o mai buna intelegere a lucrurilor care sunt necesare pentru a sustine cresterea si dezvoltarea afacerii prin propria planificare. O companie cu un departament bun de resurse umane isi va dezvolta mai usor noi obiective.
Pentru a-ti imbunatati locul de munca, a reduce riscul si a creste profitul, iti recomandam sa iei in considerare angajarea unei organizatii profesionale de servicii de resurse umane care sa te ajute in acest proces.

• Recrutare si selectie organizationala

O functie cheie pentru resursele umane este atragerea persoanelor care doresc sa lucreze in companie si apoi alegerea candidatilor care s-ar potrivi.
In general, aceasta incepe mai intai cu brand-ul. Oamenii vor fi atrasi de o companie care are un brand dezirabil si binecunoscut. Fiind o companie mai atractiva, departamentul de resurse umane gaseste mai usor candidati de inalta calitate.
Daca ai tehnicile de aprovizionare potrivite si un brand bun al companiei, nu ar trebui sa ai probleme in a atrage angajati grozavi.
Pe masura ce candidatii aplica, departamentul de resurse umane va alege pe cei mai buni dintre cei disponibili.
Exista o varietate de instrumente care pot fi folosite pentru recrutare. De asemenea, ii poti furniza informatii suplimentare departamentului tau de resurse umane pentru a accelera procesul.

• Asistenta in cariera a angajatilor

Liderii de resurse umane ar trebui sa aiba evaluari ale tuturor membrilor personalului, organizate la o anumita perioada de timp. Acest lucru e ajuta sa te asiguri ca toti angajatii se comporta asa cum trebuie la locul de munca.
Un alt avantaj al acestor evaluari este aceea ca angajatii din resurse umane pot ajuta alti angajati ai companiei sa-si continue cariera.
In plus fata de o lista de verificare a atributelor de performanta pentru fiecare angajat, liderii de resurse umane ii pot ajuta sa gaseasca lucruri de imbunatatit si le pot oferi informatii despre urmatorii pasi.
Asistand in cariera, resursele umane pot intelege mai bine angajatii actuali si pot lua in considerare modul in care acestia pot fi eligibili pentru pozitii viitoare in cadrul companiei. Promovarea din interior poate fi mai benefica pentru companii, asa ca merita luata in considerare.
Iti poti pregati mai bine compania pentru ocuparea unor roluri viitoare si pentru a indeplini cerintele pietei, investind in resursele umane si angajatii tai, in general.
Pe langa gasirea celor mai potriviti angajati pentru posturi viitoare, organizarea unor astfel de intalniri pot ajuta oamenii sa se simta mai implicati si ii pot incuraja sa continue sa lucreze in compania ta.

• Conformitate legala

O companie trebuie sa respecte toate reglementarile de stat, asa ca un departament de resurse umane va ajuta si cu asta.
Exista intotdeauna noi legi, reglementari sau actualizari care trebuie luate in considerare. Este parte a sarcinii departamentului de resurse umane sa te informeze constant.
Pe langa cunoasterea acestor cerinte, managerii de resurse umane trebuie sa cunoasca modul in care aceste legalitati afecteaza intreaga companie. O companie poate avea multe probleme daca nu se conformeaza. Daca are un impact asupra afacerii, aceasta poate fi o problema.
O functie foarte importanta a departamentului de resurse umane este evitarea neconformitatii, deoarece aceasta poate duce la plangeri la locul de munca si actiuni legale impotriva companiei. De exemplu, daca un angajat raporteaza ca exista proceduri de angajare neloiale, acest lucru ar putea afecta practicile intregii companii.


 • Leadership de performanta

Gestionarea performantei este separata de conducerea angajatilor, iar aceasta este o alta sarcina a departamentului de resurse umane. O buna conducere include crearea de obiective clare si concrete pentru o perioada de timp, precum si acceptarea si furnizarea de feedback deschis.
In unele cazuri, personalul de resurse umane organizeaza intalniri cu angajatii mai des decat conducerea companiei. Datorita acestei dinamici, este important ca managerii de resurse umane sa fie disponibili pentru a ajuta angajatii in functie de necesitati.
Exista instrumente pe care departamentul din resursele umane le poate folosi, inclusiv recenzii ale clientilor, sondaje si orare, pentru a conduce si incuraja alti angajati in timp ce lucreaza.
Gestionarea proactiva a performantei muncii te va ajuta sa creezi acum o forta de munca mai asemanatoare cu cea pe care o doresti in viitor.
Folosirea invatarii si dezvoltarii pentru a conduce va fi o baza solida pentru viitoarele sarcini ale departamentului de resurse umane si vpentru viitorii angajati.


• Avocat pentru angajati

Managerii de resurse umane trebuie sa pledeze pentru angajatii lor pentru a promova succesul viitor in companie. Acesta este un rol foarte important in acest departament si este unul crucial pentru pastrarea si fericirea angajatilor.
In calitate de avocat, managerii departamentelor de resurse umane vor lucra la construirea unui mediu sigur si sanatos pentru toti angajatii. In acest mediu, angajatii sunt mai motivati sa reuseasca si se simt mai multumiti de locurile lor de munca.
Liderii departamentelor de resurse umane pot folosi o multime de practici pentru a obtine acest rezultat, cum ar fi exercitii de imputernicire, stabilirea SMART a obiectivelor si comunicarea pozitiva.


• Stimulente si recompense pentru angajati    

Multi oameni sunt de acord ca recompensarea angajatilor buni pentru munca lor este o modalitate simpla de a construi relatii si de a incuraja progresul. Tipul de stimulente si recompense oferite poate face o diferenta uriasa.
Recompensele pot include o crestere a salariului, dar nu trebuie sa fie intotdeauna doar aceasta optiune. De asemenea, poti lua in considerare oportunitati de cariera, statut mai bun in cadrul companiei, recunoastere publica sau chiar doar feedback pozitiv.
Recompensa ar trebui sa fie conditionata de tipul de munca care este incurajat. De exemplu, a observa o problema simpla cu copiatorul si a o remedia nu este chiar acelasi lucru cu a observa ceva si a oferi o solutie care scuteste compania de investitii de 1.000.000 lei.
In plus, nu uita ca recompensele nu vor fi intotdeauna legate de bani. Pot fi ceva care duc la o schimbare relationala sau a mentalitatii.
Cateva recompense si stimulente posibile de luat in considerare includ:
• Bonusuri;
• Cresterea salariului de baza;
• Un loc de parcare mai bun;
• Statut mai inalt in cadrul departamentului;
• Mai multa autonomie/mai putina supraveghere ;
• Dezvoltare formala sau informala;
• Mai mult timp liber;
• Activitati gratuite in afara serviciului (de ex. bilete la film sau carduri cadou).
Scopul principal este atragerea si motivarea celor mai buni dintre cei mai buni cand vine vorba de angajatii tai.


• Sanatate si siguranta organizationala

Asigurarea ca mediul de lucru este sigur si functional este un alt rol cheie al departamentului de resurse umane. Nu numai ca angajatii din resursele umane trebuie sa se ocupe de fericirea celorlalti angajati, dar trebuie sa ia in considerare si reglementarile de sanatate si siguranta.
Angajatorii sunt obligati sa ofere angajatilor un mediu sigur pentru munca in conformitate cu Legea privind securitatea si sanatatea in munca nr. 319 din 2016.
Sustinerea in mod regulat a intalnirilor de instruire in materie de siguranta si pastrarea registrelor de rani sau decese sunt, de asemenea, o parte a sarcinilor vitale ale departamentului de resurse umane.

• Relatia dintre angajator si angajat

Daca lucrezi intr-un mediu sindicalizat, relatiile dintre lucratori si conducere pot fi atribuite unui anumit set de oameni din cadrul departamentului de resurse umane. Motivul este ca cineva care lucreaza cu aceasta functie are nevoie de expertiza specifica.
Relatiile cu angajatii urmaresc sa intareasca legatura dintre angajatori si angajati, luand in considerare satisfactia si implicarea in munca. Departamentul de resurse umane este, de asemenea, preocupat de rezolvarea conflictelor.
Chiar si intr-un loc de munca fara sindicate, relatiile cu angajatii reprezinta un aspect foarte important al resurselor umane.


• Creeaza o cultura pozitiva

A avea o cultura de afaceri pozitiva va ajuta la satisfactia, implicarea si retinerea angajatilor tai. De asemenea, ajuta la definirea gradului de succes al companiei.
Departamentul de resurse umane va juca un rol crucial in activitatea din culise a crearii culturii in companie. El va dezvolta si consolida idealurile culturii si apoi va face schimbarile necesare cu angajatii.
Unele aspecte ale culturii unei companii includ:
• Antrenament si dezvoltare;
• Procese de integrare;
• Satisfactia salariatilor;
• Managementul performantelor angajatilor;
• Intarirea valorii.
Schimbarea culturii unei companii nu se intampla deodata. In unele cazuri, va trebui sa adopti o abordare de management care este atotcuprinzatoare sau dramatica. Stabilirea tonului potrivit este locul in care resursele umane pot prelua controlul.


• Orientarea angajatilor

Multe organizatii nu ofera angajatilor lor o orientare aprofundat, daca sunt nou veniti in companie. Acesta este un pas important in proces, deoarece permite angajatului posibilitatea de a ajusta modul in care lucreaza cu angajatorul in noul rol.
Un program de integrare a angajatilor ar trebui sa aiba toate obiectivele sau scopurile companiei incorporate in el. De asemenea, ar trebui sa descrie modul in care noul angajat poate ajuta la atingerea acestor obiective. Aceste obiective pot fi pe termen lung sau pe termen scurt.
Oferind o orientare gandita, departamentul de resurse umane va oferi angajatului o descriere completa a locului pe care il ocupa in companie. El va sti la ce sa se astepte de la angajatori si cum ar trebui sa-si inteleaga rolul lui in cadrul companiei.
Aceasta claritate usureaza procesul de asaptare si te face sa te simti acceptat la locul de munca, deci este un beneficiu pentru toata lumea.


• Imbunatateste-ti operatiunile de resurse umane acum

Acum ca esti mai constient de sarcinile necesare ale departamentului de resurse umane in compania ta, este timpul sa iti cresti productivitatea si eficienta.
Pentru ca compania ta sa aiba succes, ai nevoie de o echipa de resurse umane de inalta calitate. Fara aceasta, compania si productivitatea ta vor avea de suferit foarte mult. Investitia in resursele si personalul necesar poate fi dificila, mai ales pentru o companie noua.


Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei


Built with ‌

Mobirise